Digitech megoldások a vállalkozások jövőképében!

Posted // 17th Sep. 2020Digitech megoldások a vállalkozások jövőképében!
 
Az elmúlt években hatalmas digitális átalakulást hajtott végre a NAV, megváltoztatva az adatszerzés módját és az adózók ellenőrizhetőségét.
 
Ez az első szakasza egy olyan átfogó adatszolgáltatási rendszernek, amellyel már nemcsak a cégek számlázására, de a későbbiekben akár a készletnyilvántartásokra, a vállalatirányítási rendszerek tartalmára, gyakorlatilag a teljes könyvelésre is ráláthat majd az adóhatóság.
 
A begyűjtött adatok elemzésével a társaságok számára is elkészülhetnek hamarosan az első adóbevallási tervezetek – első körben áfa adónemben – , másrészt, hogy eredményesebbé váljon az ellenőrzés.
 
Az áfa- és a tao- bevallási-tervezetekhez szükséges információgyűjtés egyre intenzívebb.
 
Ettől erőteljesebb lehet majd a SAF-T adatgyűjtés, ami részben OECD-s ajánlásra valósul meg, és egy nagyon részletes információ tömeget, szinte minden könyvelési és gazdálkodási adatot begyűjt!
 
Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság a bevallásokon túl rengeteg egyéb adatra láthat rá, akár több cégre kiható keresztellenőrzéseket és adóellenőrzéseket is le tud majd futtatni a társaságoktól kapott adatok felhasználásával.
 
A SAF-T projekt keretében az adóhatóság több mint egy tucat különböző adatgyűjtést tervez bevezetni, melyek előre megadott XML formátumban, digitálisan tartalmazzák a gazdálkodási adatokat, a számlaadatokon kívül például a készletnyilvántartással kapcsolatos információkat, vagy a vevő és szállító információkat.
A vállalkozások a beküldött adatokból létrejövő adatbázisokhoz lekérdezési lehetőséget kapnak már jelenleg is a NAV-tól.
 
Egy automatizált kapcsolat a NAV adatbázisaival a vállalati oldal számára is biztosítani tudja, hogy még a bevallások benyújtása előtt egy előzetes ellenőrzést lefuttathassunk és a benyújtandó adatokat összevessük a NAV-nál fellelhetőkkel.
 
A SAF-T következménye pedig egy olyan szoftver az adóellenőr kezében, amely beszippantja az összes adatot, kielemzi azt, így az adóellenőrzés már pontos javaslatok alapján zajlik majd. Ezáltal már csak a „problémás” cégek ellenőrzése szükséges!
 
Érdemes ezért az elkövetkezendő években előre gondolkozni, akár kis lépésekkel, de elindulni az adózásban is a digitech megoldásokkal, hogy ne hozzánk kopogtasson be a NAV.