Itt az új őszi adócsomag!

Posted // 17th Oct. 2020 
 
 

 
Szja:
 
- A súlyosan fogyatékos személyek adókedvezménye adóalap-kedvezmény lesz.
 
- A költségvetési szervek is, mint munkáltatók 450 eFt-ig adhatnak majd cafeteriát. A 2020-as 800 eFt-os keret nem kerül meghosszabbításra.
 
- A rendvédelmi dolgozóknális adómentes lesz az árvák támogatása.
 
- SZJA mentes a járványügyi szűrővizsgálat.
 
- A magánszemélyek és egyéni vállalkozók között terjedő lízing miatt már nem kérheti majd a NAV a jármű kapcsán a törzskönyvet, a lízingszerződés is igazolásul szolgál az autóról.
 
- 200 eFt alatt nem kell majd eszköz, készlet selejtezéséről selejtezési jegyzőkönyv és azonosítóval való ellátás (eddig 50 eFt volt a határ).
 
- Nyugtaadás alól magánszemély nem lesz felmenthető 2021-től.
 
Tao:
 
- Nem lesz energiahatékonysági TAO kedvezmény személygépkocsira, kivéve a 2500 kg alatti személygépkocsi-szerű kisáruszállítót.
 
- Megszűnik a fejlesztési tartalék korlátja, a tárgyévi adózás előtti eredményig képezhető és nincs felső határ sem (10 Mrd Ft volt eddig).
 
KIVA:
 
- A KIVA választási határértéke 3 MdFt-ra, kilépési küszöbe 6 MdFt-ra nő.
 
- Mértéke 2021-től: 11%.
 
KATA:
 
- Nincs módosítás, marad a 3 mFt felett, illetve a kapcsolt vállalkozások között a 40% adó, marad a többes katázás betiltása is.
 
- A 40% helyett - csak a külföldi "céges" igénybevevők esetén - a katás vállalkozást terhelő adó csak 28,568% lenne. Se a mérték okáról, se a hirtelen való engedékenység miértjéről nem tartalmaz semmit a törvényjavaslat.
 
Áfa:
 
- Az áfa mentesen beszerzett személygépkocsi most már tételesen nem lesz áfa nélkül továbbértékesíthető.
 
- Az adószám törlése, majd visszaállítása esetén nincs semmiféle áfa elenyészés. A törvényjavaslat elismeri, hogy nincs elenyészés, de ezt kizárólag önellenőrzési joggal engedi gyakorolni.
 
- A munkaerőkölcsönzés valamennyi építőipari munka esetén is fordított adózású lesz, így pl. a fűnyírásra adott munkaerő is.
 
- Gyűjtőszámla és utalvánnyal való fizetés esetén a számlakibocsátás alól nem lehet majd mentesülni.
 
- A webáruház üzemeltetőknek nyilvántartást kell majd vezetniük, mint "elősegítők". A nyilvántartást 10 évig kell majd megőrizni.
 
- Jön az ÁFA bevallás tervezet: ami látszik, hogy a NAV nem az ONYA-n, hanem egy új EKAER és ONLINE-SZÁMLA portál szerű - vélhetően új - portálon kívánja majd megjeleníteni a bevallástervezet. Ezen felületen, lesz másodlagos felhasználó, aki a bevallás benyújtására nem lesz jogosult, ezért is kellhet új felület. A NAV elvileg fel fogja kínálni a levonható adót és azok M lapjait is. Minden áfa bevallási határidő napján, éjfélkor élesedik a bevallási tervezet!
 
- Új adatszolgáltatás lesz a "belső számlákra", amit a vállalkozásból való kivont, magáncélú termék, szolgáltatás miatti áfa miatt eddig csak bevallani kellett.
 
Helyi adók:
 
- Megszűnik az ideiglenes iparűzési adó.
 
- Az önkormányzati gépjárműadóztatás helyett a gépjárműadó átkerül a NAV-hoz, 2021.01.01-vel. A "múltat" még az önkormányzati adóhatóság felé kell majd megfizetni.