NAV XML 3.0

Posted // 9th Oct. 2020NAV XML 3.0, avagy mi változik az online számla adatszolgáltatásban 2021-től?

 

Két szempontból is módosul az online számla jelentés:
- egyrészt bővül a jelentendő számlák köre (kiterjed szinte az összes értékesítési számlára),
- másrészt új sémát (3.0) kell alkalmazni a jelentéshez.
 
2021. január 1-től ismét egy újabb XML sémát (3.0 XSD) kell majd alkalmazni az online számla rendszerbe küldött számlák formátumaként. Fontos megjegyezni, hogy a 3.0 kapcsán is lesz moratórium 2021. januártól március végéig.
2021. január 1-től már a magánszemélyek felé kiállított számlákat is le kell jelenteni. Ezen túl az európai uniós közösségi és az EU-n kívülre irányuló export ügyleteket is.
 
Ezzel tulajdonképpen eléri teljeskörűségét az online számla rendszer, hiszen a gazdálkodók által kiállított összes számlát látni fogja az adóhivatal.
 
Az elektronikus számlázás terén is jelentős változás jön, hiszen a NAV tervei szerint az új séma szerinti 3.0 XML is tekinthető majd e-számlának! Ha az adóalany így nyilatkozik az adatszolgáltatásában, akkor az XML képében egyben elektronikus számla kerül beküldésre. Ilyen esetben a számla teljes adattartalmának megadására lesz szükség, nem lesz elegendő az áfatörvény szerinti kötelező adattartalom, ezért jogszabálymódosításra is számíthatunk.
 
Ugyanakkor, mivel a számlán kötelező a név, cím adatok feltüntetése, de ennek XML-be emelése és riportálása a magánszemélyek esetében adatvédelmi szempontok miatt kifejezetten tiltott, a NAV differenciál. A privát vásárlónak kiállított számla XML-je nem minősülhet majd elektronikus számlának.
 
Lassan eljutunk oda, hogy megszűnik a papír alapú számla, helyette már XML-ben fogunk gondolkodni és adathalmazokban, ezek fogadásában és küldésében. A 3.0 online számla pontos részleteit tartalmazó specifikáció megjelenése még várat magára, de a következő határidők már most, a 2.0 moratórium lejárta előtt körvonalazódtak.